Végre nőtt a szabad tigrisek száma

A WWF Delhiben, a Nemzetközi Tigris Fórumon (Global Tiger Forum) hozta nyilvánosságra, hogy hosszú évek óta először nőtt a szabadon élő tigrisek száma. A jelenleg becsült 3890 példány jelentős elmozdulást jelent a 2010-ben becsült 3200-tól, de további előrelépésre van szükség.

 

 

Ma kezdődik az a 3. Ázsiai miniszteri szintű tigrisvédelmi csúcstalálkozó, ahol az érintett kormányok értékelik az eddigi munkájukat és egyeztetnek a további feladatokról, amelyek segítségével a szabadon élő tigrisek száma megduplázódhat 2022-ig.

A 2016 áprilisában kihirdetett, közel 3900 példányról számot adó létszámbecslés a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listájának tigriseket érintő adatait frissíti azokkal az új számadatokkal, amelyek a Világszövetség vizsgálatát követően életbe léptetett, nemzeti szintű felmérésekből származnak. Eszerint jelentős elmozdulás tapasztalható a 2010-ben 3200 példányra becsült értéktől. Ez nagyrészt az Indiában, Oroszországban, Nepálban és Bhutánban élő tigrisek gyarapodó tendenciákat mutató állományaival, a faj- és élőhelyvédelmi törekvések sikerével és a pontosabb adatgyűjtési módszerekkel magyarázható.

“A csökkenő tendenciát mutató évtizedeket követően most először, végre növekszik a vadon élő tigrisek száma. Ez reménnyel tölt el minket, hiszen látjuk, hogy a helyi kormányok, helyi közösségek és természetvédelmi szakemberek összehangolt együttműködésével meg tudjuk védeni a fajt.” – közölte Marco Lambertini a WWF nemzetközi főigazgatója. A 2010-ben Oroszországban összehívott Tigrisvédelmi Csúcstalálkozón a vadon élő tigrisek élőhelyeit képviselő kormányok a ‘Tx2 célok’ elfogadásával megállapodtak azokról a törekvésekről, amelyekkel 2022-ig szeretnék megduplázni a vadon élő tigrisek számát.

“A most kezdődő 3. Ázsiai miniszteri szintű tigrisvédelmi csúcstalálkozó kritikus jelentőséggel bír a 2010-ben elfogadott tigrisvédelmi céljaink értékelése és továbbvitele szempontjából, hiszen most kell eldöntenünk, hogy milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy 2022-re valóban megduplázzuk a vadon élő tigrisek létszámát” – közölte Dr. Rajesh Gopal a Nemzetközi Tigrisvédelmi Fórum főtitkára. “A célunk elérése szempontjából létfontosságú egy erőteljes akcióterv elfogadása az elkövetkező hat évre vonatkozóan. A globális állomány csökkenését megállítottuk ugyan, de a tigriseknek még ma sincs biztonságos menedéke.” jelentette ki Michael Baltzer a WWF Tx2 Tigrisvédelmi kezdeményezésének vezetője.

HÁTTÉR:

A tigrisek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján a veszélyeztetett kategóriában szerepelnek, mindenekelőtt az orvvadászat és a természetes élőhelyek csökkenése miatt. Az illegális vadkereskedelmet monitorozó TRAFFIC adatai szerint 2010 és 2014 között legalább 1590 tigrist foglaltak le a hatóságok. Az illegális vadkereskedelem több milliárd dolláros üzletet jelent világszerte. Ahhoz, hogy az érintett országok meg tudják védeni a vadon élő tigris állományukat elengedhetetlen, hogy ismerjék a populáció méreteit és tisztában legyenek az azt fenyegető veszélyekkel. 2014-ben azon országok kormányai, amelyek területén tigris élőhelyek találhatóak megállapodtak, hogy 2016-ban kiadják a frissített példány-becslésüket, ami immár az új, szisztematikus nemzeti szintű felméréseken alapszik.

Az új, közel 3900 példányt említő létszámbecslés a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listájának tigriseket érintő adatait frissíti azokkal a számokkal, amelyek a Világszövetség vizsgálatát követően életbe léptetett, nemzeti szintű felmérésekből származnak.

Mi a Tx2 cél? 100 éve 100 000 tigris élt vadon, 2010-re a számuk 3200-ra csökkent. 2010-ben azon országok kormányai, amelyekben tigris élőhelyeket tartanak nyilván megállapodtak, hogy megkétszerezik a vadon élő tigrisek számát 2022-ig, ami a Tigris Éve lesz a Kínai horoszkóp szerint. Ez a megállapodás tartalmazza a Tx2 célokat.

A vadon élő tigrisekre vonatkozó globális  adatok 2016
A Global Wild Tiger Status 2016 adatai:

OrszágÖsszesen 2016 áprilisigForrás
Bangladesh106Nemzeti Felmérés2015
Bhutan103Nemzeti Felmérés2015
Cambodia0IUCN  2015
China>7IUCN 2015
India2226Nemzeti felmérés 2014
Indonesia371IUCN 2015
Lao PDR2IUCN 2015
Malaysia250IUCN 2015
MianmarNincs aktuális adat*IUCN 2015
Nepal198Nemzeti Felmérés 2013
Russia433Nemzeti Felmérés 2015
Thailand189IUCN 2015
Vietnam<5IUCN 2015
Global Total3890

* Mianmarból utoljára 2010-ben érkezett egy becsült adat 85 példányról, de mivel nincs aktuális felmérésből származó friss adat, így ezt a számot itt nem jelenítettük meg.

Nemzeti szintű felmérések státusza:
• Malajzia: Az első, országos tigris felmérés megkezdése épp folyamatban van. A WWF és a GTF elismerését fejezte ki, hogy a kormány hajlandó megtenni ezt a lépést és sürgeti a hatóságokat, hogy mihamarabb végezzék el a felmérést.
• Mianmar: A mianmari koránnyal folyamatban van az egyeztetés egy új tigris akciótervről, amely a kutatásokra és a védelemre vonatkozó ajánlásokat is magába foglalja.
• Thaiföld: Elérhető egy területspecifikus populáció felmérés. Jelenleg is zajlik a párbeszéd a Thai kormányzattal arról, hogy tegyék elérhetővé ezeket az adatokat a globális felmérés számára.
• Kína: A tigris jelenlétének bizonyítékai mindössze Északkelet Kína Jilin és Heilongjiang tartományaiból állnak rendelkezésre. Folyamatban van egy terepi felmérés Heilongjiang tartományból, amelynek eredményeit 2016 második felére ígérik. Az előzetes adatok itt is a tigris populáció növekedésére utalnak.
• Indonézia: A teljes szigetet érintő terepi felmérés eredményeit még 2011-ben publikálták. Jelenleg is zajlik egy minden részletre kiterjedő felmérés a teljes Szumátrai szigeten. Folyamatban van a lehinkább megfelelő becslési megközelítés kidolgozása a jelenlegi állomány létszámát illetően.